AYDINLANMA ZAMANI!

Kimileri çevrevi olduğu için bu teknolojiyi kullanıyor, kimi tasarruflu diye... Sadece trende ayak uydurmak için tercih edenler, dekoratif amaçlı kullananlarda yok değil...

Moda olup olmadığı şık durup durmadığı size kalmış ama alternatiflerine göre daha çevreci olduğu, uzun ömrü göz önüne alındığında tasarruf sağladığı bir gerçek. Evet son yıllarda giderek yaygınlaşmaya başlayan LED lambalardan bahsediyoruz.

Televizyon kumandasından cep telefonuna otomobilden kol saatine kadar pek çok alanda kullanılan LED teknolojisi, artık iç ve dış aydınlatmada da tercih edilen ışık kaynakları arasında. Henüz akkor flamanlı(enkandesan) ve floresan gibi klasik kaynakların tahtına oturmuş olmasa da lambalardaki payının %80' e ulaşacağı tahmin ediliyor.

Ancak...

Türkiye' de konutlardan ziyade daha çok otel, alışveriş merkezi gibi kuruluşlarda kullanımı artan LED lambalar konusunda "aydınlatılması" gereken hususlar var. Neden daha çevreci, ne kadarlık bir geri dönüşüm oranına sahip, nasıl tasarruf sağlıyor? Ve tüketicinin cevabını almak istediği bir başka soru:

Lambayı yaktığı gibi cebi de yaktığı düşünülen LED lambaların maliyet avantajı gerçekten var mı; varsa geri dönüşü ne kadar zaman alır. Tüm bu soruları Toshiba Aydınlatma Sistemleri Genel Müdürü Oğuz Gönül'e sorduk...

Bir Asırlık Geçmişi Var

Açılımı 'light emitting diode ' yani 'ışık yayan diyot' olan LED; yarı iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanı şeklinde tanımlanıyor. Son yıllarda gündeme otursada aslında yeni bir buluş değil. LED'în temeli, 1891 yılında silikon karpit (SİC) sentezlenerek atılmış .